Landgoed Den Heuvel is een prachtig gelegen fruit- en akkerbouwbedrijf in het oostelijk heuvelgebied van Groesbeek. Geniet van de prachtige vergezichten. Die geven u een goed beeld van de glooiing van het fraaie Gelderse landschap. Op de boerderij kunt u zien hoe appels, peren, pruimen en akkerbouwgewassen geteeld worden.

Historie bouw Landgoed den Heuvel

Huize "Den Heuvel" is gebouwd rond 1865 door de weduwe (Jonkvrouw Anna Singendonk) van Mr Justinus Jacob Leonard van der Brugghen, deze heer Brugghen was president van de arronissementsrechtbank te Nijmegen en van 1856 tot1858 minister van Justitie. Zoals gezegd heeft de weduwe van dhr van der Brugghen op het oude familiebezit van Singendonk het landhuis "Den Heuvel" laten bouwen in Zwitserse chalet-stijl. Anna Singendonk overleed in haar landhuis in 1883.


Het particulier landgoed Den Heuvel, eigendom van de familie Jonkheer Mr. C.C. de Pesters, was het grootste en mooiste in deze omgeving. Het betrof een grondstuk dat gelegen was: Oostelijk van de Wylerbaan, naar het dorp Groesbeek, begrensd door het Molendal en het Heikantseveld, van de Wylergrens richting Brandenburg


H iertoe behoorden onder meer: Brandenburg, Vosheuvels veld, Heuvelse Veld, Hazenbroek, Anna's Bos en Steenbroekse Heide die nu bekend staat als de Boersteeg. "Op het landgoed lagen tien pachtboerderijen: Groenendaal, Veldzicht, Heuvelhof, Vosheuvel, Grote Grenshof, Kleine Grenshof, Middelhof, Heidedaal, Metjesdael en Boomrijk. De familie zelf woonde in 'Villa de Heuvel', die in chaletstijl gebouwd was. Aan dit landgoed is een hoofdstuk gewijd in de uitgave Oud Groesbeek in woord en beeld en het blijft daarom hier verder onbesproken. Volstaan wordt met de mededeling dat het landgoed in 1926, na het overlijden van freule Jacoba de Pesters, in kavels is verkocht en dat het fraaie landhuis in 1944-1945 door granaatvuur verwoest is. Op deze foto zien we Jan Verbeet die zich erop kon beroepen de boswachter te zijn van dit grootste landgoed. Hij was geboren aan de, buurtschap De Kamp, waar vroeger het LAGEWALD begon. Hier stonden enkele kleine boerderijen, waarvan de bewoners ook elders, waaronder op het landgoed De Heuvel, werkten als land of bosarbeiders. . 

Jan was een zoon van Gerhard Verbeet, geboren te Groesbeek in 1858, en Petronella Tissen, geboren te Ottersum in 1862. Het echtpaar kreeg negen kinderen: de tweeling Rutgerus en Johannes in 1888, Marinus in 1890, Johanna in 1891, Wilhelmus in 1893, Maria in 1895, Gerardus in 1897, Petronella in 1900 en Barthelomeus in 1903. Hiervan zouden Rut, Jan en Bart als boswachter bekend worden.

Geüniformeerd was verder hun oom Rutgerus (Rutje) Verbeet, geboren te Groesbeek in 1871, die te Heumen als onbezoldigd rijksveldwachter en gemeente veldwachter de kost verdiende. Aan de boswachterloopbaan van Jan komt een einde als het landgoed Den Heuvel na het overlijden van Jacoba de Pesters in kavels te koop wordt aangeboden. Wel bleef hij tot het einde toe in dienst, want voor de bezichtiging diende men zich te melden bij den boswachter J. Verbeet, Wylerschebaan B11, die als dan aanwijzingen doet. Te veilen en te verkopen stonden: Heerenhuis met erf, Schuren, koetshuis met koetsierswoning en tuinmanshuis, electriciteitsgebouw, 5 boerderijen, moestuin, bouw en weilanden, dennebosschen, hakhout en wegen, samen groot plm 254.40.05 H.A. in 30 perceelen. De veiling vond plaats te Nijmegen op 11 november 1926

bron: https://www.geschiedenisgroesbeek.nl/prent322.htm

in 1924 begint Jan Daamen met een akkerbouw- en fruitbedrijf en dat wordt in 1971 overgenomen door zoons Jan Willem en Herman Daamen. Al meer dan 50 jaar runnen Jan Willem en Herman de boerderij, camping en streekproducten winkel, tot grote tevredenheid van alle bezoekers.


D e twee broers hebben ervoor gezorgd dat hun boerderijwinkel in de loop der jaren een begrip is geworden in de regio. Naast de verkoop van de eigen producten zoals appels, peren, pruimen en aardappelen zijn er ook streekproducten te koop, vers en tegen een eerlijke prijs. Een bijzonder product is de eigen gemaakte appelsap geperst uit de elstar appels van de eigen fruitgaard.

De gebroeders Daamen waren in 1971 een van de eerste die een boerencamping op hun landgoed realiseerden en niet zonder succes. De mensen – afkomstig uit het hele land - komen hier voor de rust en dat kunnen ze hier vinden, aldus Jan Willem en Herman. Er is plaats voor 25 caravans en tenten, die een uitzicht hebben over een gedeelte van Groesbeek, het Duitse Kranenburg en niet te vergeten het Reichswald.

Ook is er voor de kinderen die op de camping verblijven een speeltuintje ingericht. Alle kampeerders kunnen er volgens Jan Willem en Herman niet over uit dat het hier in de omgeving zo heuvelachtig is en als ze terugkomen hebben ze in veel gevallen een e-bike aangeschaft, en ze blijven terugkomen.

Bron: Groesbeek.gemeentenieuwsonline.nl

Wilt u komen kamperen?


Interesse om te komen kamperen op onze mooie camping Groesbeek? Neem dan contact met ons op en wij staan u graag te woord. 



Meer over kamperen